2 Μαΐου 2020 μ.Χ. «Εσώκλειστη» 56 μέρες λόγω της πανδημίας covid 19. Όχι και εντελώς «εσώκλειστη», εδώ που τα λέμε! Λίγη σωματική άθληση στους άδειους δρόμους της πόλης, λίγα ψώνια στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς, συναντώντας φίλους που αστραπιαία προσπαθούν να σ’ αποφύγουν. Εκεί που κάποτε ένθερμα σε χαιρετούσαν και αποζητούσαν μια κουβέντα, τώρα γαντιοφορείς και μασκοφορεμένοι όλοι αποφεύγουν ο ένας τον άλλο. 

Και πάλι σπίτι… 

Μαμά… πεινάω! Φωνάζει ο εννιάχρονος μικρός μου γιος. Ανοίγω το ψυγείο. Μισοάδειο! Πόσα ψώνια να πάρεις, όταν έχεις μείνει άνεργη χωρίς κανένα απ’ αυτά τα πολυπόθητα επιδόματα. Όταν το μικρό καφέ του άντρα σου παραμένει κλειστό αναμένοντας εκείνο το λαχταριστό ποσό των 800 ευρώ, που έχουν τάξει εδώ και καιρό. 

Σάββατο 10:00 πμ. Ώρα για τηλεκπαίδευση. Το δεύτερο μεταπτυχιακό βγαίνει πιο εύκολα αυτή τη φορά. Χωρίς μετακινήσεις και έξοδα, για έναν άνεργο είναι το μόνο θετικό μέσα στην κρίση. Η ελπίδα που γεννιέται μέσα από την εκπαίδευση δε βρίσκει ποτέ φραγμό. Γιατί η μόρφωση σου δίνει την ελπίδα και την τροφή για ένα καλύτερο μέλλον, σε εξοπλίζει με υπομονή και ενισχύει την επιμονή. Γιατί, οι δοκιμασίες είναι πάντα μπροστά μας και ο καθένας μας χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα «όπλα» που διαθέτει για να βγει νικητής. 

Εκείνη η βιβλιοθήκη με τα πανεπιστημιακά και λογοτεχνικά συγγράμματα που κάποτε ρουφούσα διψασμένη, ξανάπεσαν στα χέρια μου. Πόση ηρεμία μπορεί να σου προσφέρει ένα βιβλίο. Πόσο εύκολα μπορείς να ξεφύγεις από τα προβλήματα και την ανησυχία, που σου προκαλούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτά που αγόγγυστα σε βομβαρδίζουν και σε πανικοβάλουν καθημερινά! 

Γίνομαι πιο δυνατή, πιο σοφή, μα πάνω από όλα ήρεμη, ψύχραιμη και αποφασισμένη. Εξάλλου στην κατάσταση αυτή, του επιβαλλόμενου εγκλεισμού, που βιώνουμε, το βιβλίο φαντάζει το μόνο φάρμακο, το καλύτερο βάλσαμο για την ψυχή. 

Κι όταν θα ‘ρθουν άλλοι καιροί, θα καταλάβω ότι όλος αυτός ο χρόνος δεν πήγε χαμένος. Θα καταλάβω πως όλα αυτά τα εφόδια που αποκόμισα δε πήγανε χαμένα. Θα δω τη ζωή μέσα από μια άλλα ματιά…. τη ματιά της αισιοδοξίας.

Μαυρούδη Ελένη
Φοιτήτρια
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων

Κατηγορίες: Κείμενο

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate »