1° e-festival
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
16 & 17 Μαΐου 2020

Το 1º e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο μετά την καραντίνα. Μέσα από το παράθυρο αυτό αναδεικνύεται το δημιουργικό πρόσωπο του Ιδρύματος. Από μέσα του ξεπροβάλλουν ποικίλα έργα τα οποία εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν άνθρωποι που φοιτούν, εργάζονται, διδάσκουν, ή ακόμη και έχουν αποφοιτήσει από το Ίδρυμα. Ποιήματα και πεζά κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφιές, τραγούδια, βίντεο και κατασκευές μάς προκαλούν να ξεφύγουμε από το κοντινό πλάνο της κρίσης και να μεταφερθούμε στο μακρινό, ακολουθώντας τη σκέψη του Charlie Chaplin: “Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο, αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο”. Μέσα από κάθε έργο που εκτίθεται, το 1º e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απελευθερώνει ένα διπλό μήνυμα: Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται, όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.

spirtou2

Άννα Σπύρτου
Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων
& Φοιτητικής Μέριμνας

Το 1° e-festival «Μένουμε σπίτι δημιουργικοί: Από μια εργοθεραπευτική οπτική» αποτελεί την τελική φάση δράσης από τις τρεις φάσεις δράσεων που είχαν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίηση μέσω του έργου κατά την περίοδο της πανδημίας COVID- 19. Και οι τρεις δράσεις με τελικό προϊόν το e-festival αποτελούν μέρος του Κύκλου Τηλεσυναντήσεων ενδυνάμωσης την εποχή του Covid-19: «Webinars για ενίσχυση της ψυχοσωματικής φροντίδας και λειτουργικότητας». 

Στην Α΄ φάση πραγματοποιήθηκε ένα webinar «Από μια εργοθεραπευτική οπτική: Καραντίνα 2020-Περιμένοντας την «Ανάσταση…» με στόχο την κινητοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του έργου (δραστηριοτήτων), με σκοπό την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και ευεξίας. 

Η B΄ φάση περιελάμβανε τηλεσυνάντηση για την ανατροφοδότηση των έργων και την προετοιμασία για το e-festival.

Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει την παρουσίαση των έργων στο 1ο e-festival «Μένουμε σπίτι δημιουργικοί: από μια εργοθεραπευτική οπτική» του Πανεπιστημίου στις 16 και 17 Μαΐου.  

Το σκεπτικό

Όταν αναφερόμαστε στην έννοια έργο εννοούμε όλα τα πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν, χρειάζονται ή πρέπει να κάνουν, σε σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό, σεξουαλικό, πολιτικό ή πνευματικό επίπεδο και η ανάπαυση και ο ύπνος που δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους και αντανακλούν την ταυτότητά τους. Στους τομείς των έργων ανήκουν οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ)- (αυτοφροντίδα), οι Σύνθετες ΔΚΖ (φροντίδα άλλων, σπιτιού, προετοιμασία γευμάτων, διαχείριση της υγείας, διατήρηση της ασφάλειας και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κ.α.), η Ανάπαυση και Ύπνος, η Εκπαίδευση (τυπική, ανεπίσημη προσωπική εκπαίδευση ή ενδιαφέροντα), η Εργασία (εκτέλεση εργασίας, διερεύνηση ευκαιριών για εθελοντισμό), το Παιχνίδι (διερεύνηση παιχνιδιού, συμμετοχή στο παιχνίδι), ο Ελεύθερος χρόνος/ψυχαγωγία (Διερεύνηση για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου), η Κοινωνική συμμετοχή– μέσω κοινωνικών δικτύων (σε δραστηριότητες στην κοινότητα, στην οικογένεια, με συνομήλικους φίλους). 

Στην περίοδο της καραντίνας είναι πολύ σημαντικά, η διατήρηση της ρουτίνας, η συμμετοχή, ισορροπία και πρόσβαση στα έργα όλων των παραπάνω τομέων και η προσαρμογή όπου απαιτείται, για διατήρηση της ταυτότητάς και των ρόλων μας ώστε να προάγουμε την υγεία, ευεξία και την ποιότητα ζωής αλλά και για πρόληψη των επιπτώσεων από τον πιθανό αποκλεισμό και την αλλαγή  συμμετοχής σε έργα και δραστηριότητες. Σημαντική είναι επίσης, η συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες με έργα δημιουργικά, τα οποία θα παρουσιαστούν στο 1° e-festival.

katsiana

Αικατερίνη Κατσιάνα
Εκπαιδευτικός 407/80
Τμήμα Εργοθεραπείας

Οργανωτική Επιτροπή

Άννα Σπύρτου

Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Αικατερίνη Κατσιάνα

Εκπαιδευτικός 407/80
Τμήμα Εργοθεραπείας​

Αναστασία Γιαννακοπούλου

Εκπαιδευτικός 407/80
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων

Μηνάς Δασυγένης

Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Παναγιώτης Κεφαλάς

Υποψήφιος Διδάκτωρ
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Γραμματειακή υποστήριξη
Διαχείριση ιστοτόπου

Μαριλία Βαΐτση

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
Σχολή Κοινωνικών και
Ανθρωπιστικών Επιστημών

Ανδρέας Κάκαρης

Προπτυχιακός φοιτητής
Τμήμα Επικοινωνίας και
Ψηφιακών Μέσων

Έργο αφίσας: Ευθυμία Ξανδινίδη, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Δημιουργικό αφίσας: Ιωάννα Σκρέτα, Προπτυχική φοιτήτρια, Σταύρος Σοφρώνης, Προπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων

Αναφορά παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ή εμπορικού σήματος 

Ο ιστοχώρος φιλοξενεί έργα που έχουν στείλει οι ίδιοι οι δημιουργοί παραχωρώντας μας την άδεια δημοσιοποίησης στο efestival.
Εάν πιστεύετε ότι ένα στοιχείο στην ιστοσελίδα efestival παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα ή ένα εμπορικό σήμα, ή φέρει περιεχόμενο μη συμβατό με την τρέχουσα νομοθεσία, ενημερώστε μας μέσω εμαιλ με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο efestivaluowm [at] gmail.com
Η ομάδα μας θα εξετάσει την αναφορά σας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate »